25 Şubat 2016 Perşembe

Ekonomi Yonu ile Guney Kore

Merhabalar herkese..
Buralarda havalar o kadar soguk ki donuyoruz resmen. Hala bu kadar soguk olacagini tahmin etmemistim, bugun gunduz vakti bile 1 derece falandi  :)
Eveeet bugun sizlere Guney Kore'nin ekonomik durumundan soz edecegim. Once sizi biraz eskilere goturmek istiyorum. Bildiginiz uzere Kore, 1910-45 arasini isgal altinda gecirmis sonrasinda tamamen zit iki ideolojinin yonetimi altında Kuzey ve Guney diye bolunmus bir ulkedir. Daha sonrasinda 1997 yilinda buyuk bir ekonomik kriz yasayan Kore halki egitim ve teknolojiye verdikleri onem ile kalkinmis ve simdi en refah ulkelerden biri haline gelmistir.
Benim burada ki Koreli bir arkadasimin anlattigina gore

97 krizinde babasinin is yerinin batmasiyla birlikte, evlerinde isik bile yanmiyormus o kadar maddi sikintidalarmis ki ocaklarini dahi yakamiyorlarmis, tam 3 ay boyunca her ogunde ramen yemek zorunda kalmislar. Durumlar baya kotuymus yani tabi suan almis basini gitmis durumdalar.
Guney Kore deyince cogumuzun aklina Samsung,Hyundai, LG, Daewoo, Kia gelir. Bunlarin yani sira  SK Group’un 2. buyuk chip ureticisi, POSCO’nun da 4. buyuk celik ureticisi oldugunu unutmamak gerekir. Bu kadar buyuk firmalarin ulkesi olunca bu kadar hizli buyumelerine de sasirmamak gerekir.





Tabi isin basi calismaktan geciyor. Koreliler o kara gunlere geri donmek istemedikleri icin hic ses etmeden gayet istek ve sevk ile calisiyorlar. Soyle soyleyim sizlere en az 11 saat ile 18 saatlik calisma saatleri var :) Gercekten de cilgin gibiler ve onlara bunun cok oldugunu soyledigimde de ulkemizi kalkindirmak icin calisiyoruz diyorlar. Boyle bir bilinc edinmis olmalari beni baya sasirtmisti.
Ne diyelim umarim onlarda ki bu ekonomiye duskunluk,kendi ulkelerini kalkindirmak icin hep beraber calisma istekleri bize de nasip olur. Tabi calisma saatlerine bi duzen getirirlirse :)
Ayrica bizde ki gibi tatilleri birlestirme olaylari da yok. Butun tatiller o yil takvimde hangi gun gosteriliyorsa o sekilde oluyor. Mesela 1 mart tatil ama biz pazar gununden cikip pazartesi ise gelip sali gunu tekrar tatile giricez. Bizde ki gibi ya hadi birlestirelim su pazartesiyi de millet tatil yapsin diye bisey yok :) O kadar istekliler calismaya ve bu bir dayatmayla da degil kendileri istiyor. Ben bizde ki 9 gunluk tatilleri falan soyledigimde soka girdiler onlara gore tamamen zaman kaybi :) Bir Turk olarak bu konuda baya zorlaniyorum gercekten,tatilin zarari mi olur yahuu :)
Yeni yazim haftaya Persembe burada olacak..
Simdilik hoscakalin :)

3 yorum:

  1. Kore deyince bir de aklıma kişisel bakım ürünleri geliyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) aynen her yer kozmetik magazalari dolu onun icinde bir yazi yazacagim insallah :)

      Sil